'Pano': ademen onze kinderen zich ziek?

dinsdag 13 maart 2018

En is de lucht op het platteland gezonder dan in de stad? 'Pano' snuift op woensdag 14 maart onze lucht in: hoe zuiver en proper is de lucht in ons land? Hoe ernstig zijn de gevolgen van luchtverontreiniging voor onze gezondheid, en in het bijzonder voor de ontwikkeling van onze kinderen?

En is er een verschil tussen de lucht die we inademen op het platteland of in de stad?

'Pano'-reporter Ilse Van Lysebeth is enkele weken geleden verhuisd van Molenbeek naar Opwijk. Om verschillende redenen, maar ook op zoek naar schonere lucht voor haar vijfjarig zoontje Arno. Of is dat maar een naïeve gedachte van bezorgde ouders?

Waar is het beter?
De bewijzen dat luchtverontreiniging nefast is voor onze gezondheid stapelen zich op: van longaandoeningen zoals astma tot hart – en vaatziekten en zelfs de ontwikkeling van de hersenen. Zou verhuizen naar het platteland echt een effect hebben op een kind, en zouden we dat kunnen testen?

'Vooral onze kinderen zijn kwetsbaar'
Die vraag doet wat wetenschappelijke wenkbrauwen omhooggaan. Ja, er zijn steeds meer wetenschappelijke bewijzen die kunnen aantonen dat luchtverontreiniging schadelijk is voor onze kinderen: 'We weten dat roken slecht is sinds de jaren ‘50, passief roken sinds de jaren ‘80 en nu weten we ook dat de lucht die we inademen een impact heeft op onze gezondheid', zegt Tim Nawrot, professor aan de Universiteit Hasselt.

'Vooral onze kinderen zijn extra kwetsbaar', vult kinderarts Stijn Verhulst (UZA) aan. 'Bij kinderen zijn alle organen nog in volle ontwikkeling en als daar een verstoorder binnenkomt zoals de uitlaatgassen van auto’s dan  heeft dat een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind.' Maar of dat alleen door een verhuis naar het platteland beter zou worden? Dat vinden sommige wetenschappers toch een moeilijke vraag om te beantwoorden.

Reporter Ilse gaat de uitdaging aan, ze zoekt het uit via een aantal verrassende experimenten bij de kinderen in Arno’s oude en nieuwe klas. Ze komt tot ontluisterende inzichten.

Reportage: Ilse Van Lysebeth en Guy De Troyer
Eindredactie: Lin Delcour en Pascal Seynhaeve

'Pano', woensdag 14 maart om 21.25 uur op Eén.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Mol' (foto: VIER -  SBS Belgium 2018)

Tien onbekende Vlamingen staan voor het avontuur van hun leven. Ze zijn het vliegtuig opgestapt zonder te weten waar naartoe. Ze hebben elkaar nooit eerder gezien. En toch beginnen ze aan een gezamenlijke reis die drie weken lang zal duren. In het beste geval... want niet iedereen zal de eindbestemming halen. Tijdens deze eerste aflevering maken ze eindelijk kennis met elkaar, in weliswaar niet-alledaagse omstandigheden. In en rond San Miguel de Allende liggen de eerste kansen om geld te verdienen. En om elkaar in het oog te houden. Want een van de tien is de mol. En hem of haar ontmaskeren is van het allergrootste belang.

'De Mol', om 20.00 uur op VIER.

Dossiers